Diabetes
Diabetes kan være arveligt men også være påvirket af generel dårlig livsstil. Diabetes kan være insulinkrævende, reguleres med tabletter eller kan styres af livsstil alene.
Dårligt reguleret blodsukker påvirker over en årrække både de små og store blodkar i benene og andre steder i kroppen og specielt i fødderne. Det betyder, at blodkarrene forkalker og gør det sværere for blodet at passere. Herved går vævet i fødderne til grunde inklusiv kar og nerver. Der kan opstå nervebetændelse som påvirker at der lettere opstår sår, fordi man ikke mærker generne, som igen har vanskeligt ved at hele op grundet manglende blodtilførsel. Hvis man ikke mere har normal følesans, har man svært ved at mærke sårene, især under fodsålerne og de udvikler sig hurtigt. Mange opdager ikke et lillebitte glasskår som kan forårsage infektion, det er sket at personer er kommet med skohorn i fodtøjet, som de ikke lige havde opdaget osv..
Ofte vil den nedsatte eller ophævede følesans bevirke, at gangmønstret ændres. Herved kan man komme til at overbelaste visse områder af huden, specielt i fodsålen. Er skoene for smalle over forfoden og ude ved tæerne, vil det typisk kunne give tryksår, da blodet trykkes væk fra huden. Ofte heler sår vanskeligere hos diabetikere end hos ikke-diabetikere. Sår på fødderne skal altid undersøges, for at årsagerne kan findes og fjernes.
Fodterapeuten undersøger fødderne og fører journal over føddernes tilstand, behandler neglene, de eventuelle hårdhudsdannelser og ligtorne, der kræver behandling. Fodterapeuten vurderer endvidere fodtøjet, og rådgiver med hensyn til fremtidigt fodtøj. Skoene må ikke belaste hud og negle eller hæmme den naturlige gangfunktion. Er der trykudsatte områder på huden, laver fodterapeuten forskellige aflastninger. Man skal dog være klar over, at ikke alt fodtøj egner sig til indlægssåler. Derfor er det en god ide, at få fodtøjsvejledning inden man køber sko, samt at få dem godkendt af fodterapeuten, inden de tages i brug. Få en aftale med skohandleren om, at det kan tages retur, hvis det ikke godkendes. Det er en god ide, at låne et par filtsåler og lægge i skoene, mens de prøves i forretningen. Er der plads til filtsålerne, er der også plads til de indlægssåler, som fodterapeuten laver
Der er en god ide dagligt at undersøge fødderne med et spejl, hvis men ikke er helt mobil længere, for at undersøge om der evt. Skulle sidde fremmedlegemer.
Vask af fødderne hver dag, ikke fodbad, brusebad er rigeligt( man sidder ikke med ansigt eller andet i blød) vær opmærksom på at få tørret grundigt mellem tæerne, og creme til slut, dog aldrig mellem tæerne, da det ikke rigtigt kan tørre derinde.