Back to Top

Operationer i fod og ankelregion

Alle kender til muligheden for kunstige hofte- eller knæled ved slidgigt.

De færreste er dog klar over, at der i nogle tilfælde også kan indsættes protese i ankelled eller storetåens grundled, hvis der er smertende slid-gigt. Det har forbedret mulighederne for mange patienter, der førhen måske har måttet slå sig til tåls med indlæg i skoene eller læderkapsler. Speciallæger kan nu i langt højere grad hjælpe patienter til en smertefri tilstand med nye, avancerede kirurgiske indgreb. I en del tilfælde er det dog fortsat bedst med stivgørende operationer for at sikre smertefrihed.

Operative indgreb kan eksempelvis være:
- Slidgigtsoperationer med protese eller stivgørende kirurgi.
- Forfods- eller mellemfodsoperationer med opretning af skæv storetå med knyst.
- Forfodsoperationer med korrektion af smertende forfodsnedfald og hammertæer.
- Opretning af smertende platfod eller hulfod.
- Forskellige kikkertoperationer i ankelled.
- Stabiliserende operation af ankelled med ny og effektiv metode.
- Behandling af nerve-indeklemnings syndromer.


Operative indgreb der oftest laves som kikkertoperationer.

Andre mulige operationer på forfoden og ved anklen kan være fx knyster ved hælen, forandringer i akillessenen, seneknuder, afklemte nerver i forfoden og ved anklen. Fælles for al operation på forfødderne er, at det opererede område ofte vil være hævet i lang tid efter operationen, 3 til 6 måneder af-hængig af indgreb og patientalder.


Løst fodled er ofte følger efter ankelforvridninger med overrevne ledbånd ved den udvendige kno. Hvis genoptræning ikke giver en acceptabel funktion, er behandlingen operativ. Ved den operative behandling anvendes en af senerne bag den udvendige kno til rekonstruktion af de ødelagte ledbånd (Evans operation). Efterbehandling er gips eller anden bandage i 4 til 5 uger efterfulgt af 2 ugers let belastning. Herefter genoptræning med vanlige aktiviteter og fuld sport efter 10 uger.